x
Hesabım
Şifremi Unuttum
Sepetim
Yazıcı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Yazıcı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

14.06.2021

Yazıcı seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli konular arasında bütçe ve hangi amaçla kullanılacağı yer alır. Teknik detaylar arasında kaybolmamak için öncelikle bütçenizi ve hangi amaçla kullanacağınızı belirlemeniz gerekir. Böylece satın alma işlemi sizin için daha kolay olacaktır. 

Belirlediğiniz amaç doğrultusunda satın alma işlemini gerçekleştirdiğinizde yazıcınızı sorunsuz olarak uzun süre kullanmanız mümkün olacaktır. Örneğin yazıcıyı sadece çıktı almak için, fotokopi ve tarayıcı işlemlerinizi gerçekleştirmek için mi yoksa fotoğraf gibi baskı işlemleriniz için mi kullanacaksınız? Bu netleştirdiğiniz takdirde teknik detaylar arasında kaybolmaktan da kurtulmuş olursunuz.

Yazıcı seçerken karşınıza Nokta Vuruşlu, Mürekkep Püskürtmeli, Termal (Isıl), Boya Uçunmalı ve Lazer olmak üzere  5 farklı özellikte yazıcı çıkar. Şimdi gelin bu yazıcıların özelliklerine değinelim. 

1- Nokta Vuruşlu Yazıcılar: Günümüzde banka, ptt, kargo şirketleri ve muhasebecilere hitap eden bu yazıcılar çok nüshalı fatura ve çıktıların basımı için kullanılmaktadır. Şekil itibariyle ince ve uzundurlar. Ayrıca sesli şekilde çalışırlar. Banka, ptt, muhasebe, kargo gibi nüshalı çıktı elde etmek isteyenler için ideal olan bir yazıcı modelidir.

2- Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar: Diğer bir adı INKJET olan renkli yazıcı türü daha çok fotoğraf baskısı işlemleri için kullanılır. Nokta vuruşlu modellere göre daha sessiz çalışır ve kaliteli baskı çıktısı almak isteyenlere özellikle tavsiye edilir. Eğer daha kaliteli çıktılar elde etmek istiyorsanız bunlar için özel olarak üretilmiş kağıtlardan almalısınız. Ancak bu yazıcıların dezavantajı kartuşları oldukça pahalıdır. 

Mürekkep Püskürtmeli yazıcıların üzerinde genellikle Deskjet, Inkjet, Photsmart, Officejet gibi terimler görürürüz. Bu terimleri inceleyecek olursak;

Deskjet: Photoret Precision Teknolojisi kullanılarak kaliteli renkli yada siyah yazdırma işlemi gerçekleştiren ve bir çok türdeki kağıt kullanılabilen yazıcı modelidir. 

Inkjet: Baskı kalitesi oldukça iyi olan bu yazıcılarda 4 kartuş ve bu kartuşlar için yatak bulunmaktadır. 
Photsmart: Daha çok dijital fotoğraf makinesi fotoğraflarını baskı haline getirmek için kullanıldığı gibi diğer yazdırma işlemlerinide gerçekleştirir. Officejet: Bu tip yazıcılar aslında çok fonksiyonlu yazıcı dediğimiz “all in one” yazıcılardır. Fotoğraf kalitesinde renkli baskı, renkli fotokopi, renkli faks ve renkli tarama özelliğine sahiptirler.

3- Termal (Isıl) Yazıcılar: Bu yazıcılar daha çok perakende satış yapan yerlerde makbuz için kullanılır. Direk termal yazıcı ve termal mum transfer yazıcısı olmak üzere iki çeşit yazıcı vardır. Direk termal yazıcılar, görüntüyü oluşturan noktaları ısıya duyarlı özel kağıt yüzeyini yakarak oluştururlar. Termal mum transfer yazıcıları ise boya uçunmalı yazıcılarda kullanılan renkli boya katılmış film yerine, balmumu katılmış film kullanılırlar. ermal mum yazıcılar, boya uçunmalı yazıcılar gibi özel kağıt kullanmadıkları için daha esnek ve ekonomiktirler.

4- Boya Uçunmalı Yazıcılar: Boya uçunmalı yazıcılar, teknoloji olarak “sublimleşme” metodunu kullanır. Süblimleşme, maddenin katı halden gaz haline geçmesi ve sonra gaz halinden tekrar katı hale dönmesidir. Boya uçunmalı yazıcılar, genellikle fotoğraf baskılarında, yüksek kalite masaüstü yayımcılığında, tıbbi ve bilimsel görüntülemede veya ince detayın ve renk zenginliğinin fiyat ve hızdan önemli olduğu uygulamalarda kullanılır.

5- Lazer Yazıcılar: Günümüzde en çok kullanılan ve tercih edilen yazıcı modelidir. Üretildiğinden beri masaüstü yayıncılık alanında vazgeçilmez bir araçtır.  Hem renkli hemde siyah beyaz çıktı almak için kullanılan ideal yazıcı türleridir. Lazer yazıcılar, fotokopi makinelerine benzemektedir. Lazer yazıcılarda da fotokopi makinelerinde olduğu gibi toner kullanılmaktadır. Toner tanecikleri, bilgisayardan gelen veriler yardımı ile kâğıt üzerine basılır. Lazer yazıcıların en büyük özelliği sessiz çalışmalarıdır. Okullarda ve iş yerlerinde toplu renkli veya siyah beyaz çıktı almak için en çok tercih edilen modellerdir. 

Blog Son Eklenenler
Brother Yazıcının Drum Ünite, tamburu ve toneri nasıl sıfırlanır?
Brother Yazıcınızın, Tamburu, Drum Ünitesi ve Toneri nasıl sıfırlanır? Brother yazıcınız var ve toneri bittiğinde, değiştirdiğiniz halde yazıcınız tonerin bittiğini göstermeye devam ediyor.  Problem Değil kısaca bu durumun nasıl düzelteceğinizi anlatıyoruz. Bazen Brother Marka yazıcıların mekanik olarak bu tip hatalar verebilir ve toner ve drum ünitesini değiştirdiğiniz halde Toneri Değiştir, Toner Az Hatası göstermeye devam eder. Eğer bu problemle karşılaştıysanız, söz konusu tonerin Orijinal brother toner veya Muadil brother toner uyumlu olması ile alakalı bir problem yoktur, bu arıza belli belirsiz oluşur. Her iki durumda da, çözüm basittir. Yazımızın devamında bu basit adımlarla hızlıca çözüme ulaşın. Brother yazıcınızın tonerini sıfırlama talimatları;
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.