x
Hesabım
Şifremi Unuttum
Sepetim
Toner Nedir? Ne İşe Yarar?

Toner Nedir? Ne İşe Yarar?

14.06.2021

Fotokopi, fax makineleri ve yazıcılarda kağıda aktarılan yazı ve görüntünün basılmasını sağlayan tozun depolandığı birim, toner olarak adlandırılır. Başka bir deyişle toner, kurutulmuş toz halindeki mürekkebin muhafaza edildiği parçalardır. İlk kullanıldığı yıllarda makineye direk dökülerek kullanılan toner, cihazlardaki gelişmelerle birlikte kartuş adı verilen kutularda hazırlanarak, her makine için farklı ebat ve özelliklerde imal edilmektedir.

Tonerin ilk kullanılmaya başlandığı zamanlarda karbon kullanılmaktaydı. İlerleyen zamanlarda polimer maddesi eklenmeye başlandı. Toner tozları yazıcı içerisinde tamburun elektrostatik yük ile yüklenmesi ve ardından kağıt üzerinde 180-200 derece arasında ısıtılarak yapıştırılması işlemidir. Toner tozları yaklaşık olarak 30 farklı kimyasal karışımdan oluşur. Tonerler, bilgisayar sarf malzemesi pazarının en çok tüketilen ürünlerindendir. Toner tozlarının birçok farklı çeşidi vardır. Toner tozlarının şekil itibariyle boyutları 8 ile 10 micrometre arasında değişmektedir.

Piyasada tonerlerin sarı, siyah, macenta ve mavi olmak üzere 4 rengini bulmak mümkündür. Tonerlerin kimyasal yapısı nedeniyle direk solunmaktan kaçınılması gerekir. Toner tozuna uzun süre maruz kalındığından solunum yolları hastalıklarına neden olur. 6 saate yakın bir süre havada asılı kalan partiküllerin cilde ya da göze teması halinde bol su ile hızla yıkanması tavsiye edilmektedir. Gözler sürekli açık tutularak 10 – 15 dk. süresince yıkanması gerekir. Aynı şekilde kıyafetlere temas eden tonerin soğuk su haricinde bir ısıda su ile yıkanırsa tonerler eriyerek kıyafete yapışır ve çıkması imkansız hale gelir.

Lazer yazıcılarda kullanılan tonerler, bittikleri zaman tekrar dolum yapılabilmektedir. Hatta içerisinde likit mürekkep bulunduran kartuşlardan daha kolay dolum yapılabilmeleri mümkündür. Piyasada tonerlerin orjinal, muadil ve yan sanayi ürünlerini kolaylıkla bulabilirsiniz. Ancak yan sanayi ürünler orjinal ürünlerin yerini hiçbir zaman tutmaz. Yazıcı ömrünün uzun olması açısından orjinal ürün kullanmaya özen göstermek gerekir.

Blog Son Eklenenler
Brother Yazıcının Drum Ünite, tamburu ve toneri nasıl sıfırlanır?
Brother Yazıcınızın, Tamburu, Drum Ünitesi ve Toneri nasıl sıfırlanır? Brother yazıcınız var ve toneri bittiğinde, değiştirdiğiniz halde yazıcınız tonerin bittiğini göstermeye devam ediyor.  Problem Değil kısaca bu durumun nasıl düzelteceğinizi anlatıyoruz. Bazen Brother Marka yazıcıların mekanik olarak bu tip hatalar verebilir ve toner ve drum ünitesini değiştirdiğiniz halde Toneri Değiştir, Toner Az Hatası göstermeye devam eder. Eğer bu problemle karşılaştıysanız, söz konusu tonerin Orijinal brother toner veya Muadil brother toner uyumlu olması ile alakalı bir problem yoktur, bu arıza belli belirsiz oluşur. Her iki durumda da, çözüm basittir. Yazımızın devamında bu basit adımlarla hızlıca çözüme ulaşın. Brother yazıcınızın tonerini sıfırlama talimatları;
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.