x
Hesabım
Şifremi Unuttum
Sepetim
Lazer Yazıcıların Teknik Özellikleri

Lazer Yazıcıların Teknik Özellikleri

14.06.2021

Lazer Yazıcıların Teknik Özellikleri

Lazer Yazıcı Hakkında Kısa Bilgi?

Lazer yazıcı günümüzde kullanılan yazıcı türlerinden en yeni ve en ekonomik olan türüdür.

Günümüzdeki lazer yazıcılar ilk ortaya çıkan yazıcılar ile aynı prensiple çalışmaktadır. Bu tarz yazıcılar Xerox firması Tarafından 1977 yılında piyasaya sürülmüştür.

Böylelikle Xerox firması diğer yazıcı markalarına öncülük etmiş ve onların bir nevi yol göstericisi olmuştur.

lazer yazıcılarında kullanılan tonerin daha ucuz olması, baskı hızı ve kalitesinin yüksekliği tercih edilmesinin en büyük sebebidir.

Lazer yazıcılar vuruşsuz yazıcı türleri arasındadır. Satır satır yazmaz yerine sayfaya direk baskı yapar. Ortalama olarak 600 DPT  (inç başına düşen nokta) ile baskı yapan lazer yazıcıların çok daha yüksek kapasiteli olanlarıda mevcuttur.

Bu yüzden bir belleğe ihtiyaç duyarlar. Bu bellekler 512 KB ile 4 MB arasında cihazın modellerine göre değişmektedir.

Bilgisayardan aldığı veriyi sırasıyla aşağıdaki işlemleri uygulayarak çıktı almanızı sağlamaktadır.

LAZER YAZICI ÇALIŞMASI

Lazer yazıcılar üç ana bölümden oluşmaktadır.  Ana bölüm, güç destek ünitesi,

(ısı silindiri ve baskı silindiri) ve lazer ünitesi.

Güç Destek Ünitesi

Güç destek ünitesi, Lazer yazıcı da olmazsa olmazıdır. Güç destek ünitesi cihazın gerekli olan enerjisini sağlayıp stabil çalışmasını sağlamaktadır.

Sistemin stabil ve senkronize çalışmasını sağlamak için güç ünitesinde mekanik kontrol ünitesi bulunmaktadır.

Bunların dışında bilgisayar ile yazıcının veri transferini kontrol eden bir anakart bulunmaktadır. Bu anakart lazer yazıcının beyni olarak da adlandırılabilir.

Lazer Ünitesi

Lazer yazıcılar ismini bu parçadan aldı desek yanılmış olmayacağımız parçadır lazer ünitesi.

Lazer ile yazılacak şekilleri elektrostatik olarak oluşturan ana bölümlerden biridir. Yazıcı içerisindeki belleklerde bulunan sayfa bilgileri lazer ünitesi yardımı ile dram olarak adlandırılan bir silindirin üstüne negatif (-) yükle yüklenir.

Bu negatif yükler yazılacak olan sayfanın aynadaki görüntüsüdür. Dönmekte olan dram toner kutusundan geçer.

Toner dediğimiz mürekkepler pozitif (+) yüklüdür. Dram, toner kutusundan geçerken negatif (-) yüklü olduğundan pozitif (+) yüklü olan mürekkepleri çeker.

Isı ve Baskı Silindir

Isı ve baskı silindirinin  lazer yazıcıdaki en son işlemdir. Görevi lazer ünitesinin drama elektronları gerektiği gibi işledikten sonra kâğıt tonerden üzerine yapışan mürekkebi ısıtmaktır.

Isı silindiri kâğıt üzerindeki ıslak olan mürekkebi ısıtarak mürekkebi en iyi sonuçla kâğıda yapışmasını sağlamaktadır.  Baskı silindiri de bu işlem gerçekleşirken kâğıdın ısı silindiri ile baskı silindirinin arasına sıkışmasını sağlamaktadır. Çıktıyı aldığınızda kâğıdın sıcak olmasının nedeni budur.

Lazer Yazıcıların Kullanım Alanları

Lazer yazıcıların kullanım alanları genelde devlet daireleri, işletmeler, matbaalar, esnaf ve çok sayıda çıktı alan kurumlar olarak söylenebilir.

Son dönemlerde düşük baskı maliyeti nedeniyle evlerde de tercih edilmektedir.

Lazer Yazıcıların Avantajları

Lazer yazıcılarının nokta vuruşlu, mürekkep püskürtmeli yazıcılardan hem toner fiyatı daha uygundur hemde çıktı sayısı çok daha fazladır.

Uygun fiyata toner dolumu yapılabilir veya muadil toner satın alınabilir.

Lazer yazıcıda ortalama 1200 sayfa çıktı alınabiliyorken mürekkep püskürtmeli yazıcılarda ortalama 150 sayfa çıktı almanız mümkündür. Nokta vuruşlu yazıcı ise lazer yazıcılara göre çok daha yavaş çalışmaktadır.

Lazer yazıcılarda ortalama 3 saniyede bir çıktı almanız mümkün iken mürekkep püskürtmeli yazıcılarda bu rakam 6 saniyedir.                    

Blog Son Eklenenler
Brother Yazıcının Drum Ünite, tamburu ve toneri nasıl sıfırlanır?
Brother Yazıcınızın, Tamburu, Drum Ünitesi ve Toneri nasıl sıfırlanır? Brother yazıcınız var ve toneri bittiğinde, değiştirdiğiniz halde yazıcınız tonerin bittiğini göstermeye devam ediyor.  Problem Değil kısaca bu durumun nasıl düzelteceğinizi anlatıyoruz. Bazen Brother Marka yazıcıların mekanik olarak bu tip hatalar verebilir ve toner ve drum ünitesini değiştirdiğiniz halde Toneri Değiştir, Toner Az Hatası göstermeye devam eder. Eğer bu problemle karşılaştıysanız, söz konusu tonerin Orijinal brother toner veya Muadil brother toner uyumlu olması ile alakalı bir problem yoktur, bu arıza belli belirsiz oluşur. Her iki durumda da, çözüm basittir. Yazımızın devamında bu basit adımlarla hızlıca çözüme ulaşın. Brother yazıcınızın tonerini sıfırlama talimatları;
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.