x
Hesabım
Şifremi Unuttum
Sepetim
Fotokopi Makinesi Nedir? Ne İşe Yarar?

Fotokopi Makinesi Nedir? Ne İşe Yarar?

14.06.2021

Fotokopi Makinesi Nedir? 

 

Fotokopi makinesi ofislerimizin en fazla tercih edilen yıldızlarından birisidir. Öyle ki, fotokopi makinesi, çeşitli belgeleri ve diğer görsel materyalleri hızlı ve ucuz bir şekilde çoğaltmada kullanılan  bir araç. Aslında bu çoğaltma durumu basit bir eylem gibi gözükse de gerçekten fotokopi makinelerin çalışma sistemleri oldukça başarılıdır. Ve bizim işlerimizi de bir hayli kolaylaştırmaktadır. 

 Diğer bir yandan, makinanın tarihçesine inecek olursak, ilk fotokopi makinesini 1938 yılında Chester Carlson tarafından icat edilmiş.  Ancak onun öncesinde Amerikalı bir mucit sadece belgelerin fotoğraflarını çekmede yardımcı olan bir araç geliştirmiştir. En büyük gelişim ise 1960’lı yıllarda ABD’li Xerox firması tarafından yapılmıştır. Günümüzde birçok fotokopi makinesi Karbon elementinden oluşan tonerler yardımıyla, belgeyi kopyalama işlemi uygulamaktadır. Bahsi geçen sistemden önce elektrostatik kâğıda baskı yapan, sıvı mürekkeple çalışan makinalar mevcuttu.

 

Fotokopi Makinesi Ne İşe Yarar?

 

Fotokopi makinesi işlevi tanımından da anlaşıldığı gibi belgeleri hızlı ve ucuz bir şekilde çoğaltmakta yardımcı olmaktadır. Eskiden bu işlemi yapmak için tek tip makineler yer alıyorken şimdilerde üretilen dijital makinaların, analog makinalardan farkı, esas olarak görüntüyü tarama biçimidir. Toner yazıcı ve fotokopi makinelerinde, kâğıt üzerinden yazı ve görüntü almakta kullanılan bir çeşit toz biçimindeydi.

 

Başta toner basit bir karbon tozu idi, daha sonra baskı kalitesini geliştirmek için Polymer ile karıştırılarak uygulanmaya başlandı. İş hayatının temel ofis gereksinimlerinden olan fotokopi; iş, eğitim ve devlet işlerinde çok yaygın olarak kullanılıyor. Dijital teknolojinin gelişmesiyle, fotokopinin kullanımı azalsa da fotokopi, her türlü devlet işlerinde geniş kullanım alanına sahip bir işlem olarak görülmektedir.  

 

Fotokopi Makinesi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yeni ya da ikinci bir el fotokopi makinesi almak istiyorsak dikkat etmemiz gereken belli başlı kurallar yer almaktadır. İlk olarak;  kullanım alanı ve amacına uygun, teknik özellikler ve uzun vadede kullanım maliyetleri dikkate alınmalıdır. Fotokopi makinası alırken; satış sonrası hizmet, kolay ulaşım, servis ağı yaygınlığı, fotokopi makinesi servisleri tamir hizmetinin hızı ve güvenilir olması ile kullanılan baskı teknolojisine dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca,  makinenin garanti süresinin uzunluğu ve bu garanti süresince; hızlı profesyonel servis, malzeme ve ucuz yedek parça maliyeti garantisi de çok önemli bir detay olarak görülmektedir.

Son olarak dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de fotokopi makinelerinde kullanılan yedek parçaların; drum, developer, cleaning blade, drum blade, paper feed roller, fuser roller, upper roller, lower roller, press roller, scrapper ve seperation claw gibi kullanım ömürlerinin iyi incelenmesi gerekiyor. Makinaları sarf malzemelerini de unutmamak lazım. Örnek olarak makinalarda kullanılacak toner, renkli tonerler, mürekkep ve  kartuşun ne kadar kopya baskı alabildiği ve maliyet değerinin  ne kadar olduğunun iyi bilinmesi gerekiyor.

 

Türkiye’de ve Dünyada Bilinen Fotokopi Makina Üreticileri Şunlar:

 

  • Canon
  • Rotary, Ricoh kuruluşu
  • Fuji Xerox
  • Gestetner, Ricoh kuruluşu
  • Hewlett Packard
  • Konica Minolta
  • Kyocera Mita
  • Lanier, Ricoh kuruluşu
  • Oki
  • Océ
  • Panasonic
  • Ricoh
  • Savin, Ricoh kuruluşu
  • Sharp
  • Toshiba
  • Xerox
  • Samsung
  • Hp

 

Uygun Fiyatlı Fotokopi Makineleri

Fotokopi makineleri birçok farklı çeşitten ve türden oluşmaktadır. En basit şekilde renkli ve siyah beyaz fotokopi makineleri farklı fiyatlarda satılmaktadır. Bunların yanı sıra büro tarzı fotokopi makineleri, analog fotokopi makineleri, kişisel makineler, konsol makineler ve dijital makineler olarak türleri de mevcuttur. İhtiyaç durumu dâhilince dilediğiniz modeli seçme fırsatınız yer alıyor. İkinci el fotokopi makineleri de bir seçenek olabilir sizlere ancak alırken dikkat edilmesi gerekiyor.  Uygun fiyatlı fotokopi makineleri arasında Hp marka makineler yer alıyor. Ancak ürün fiyatları genelde üründeki özelliklere göre de değişiklik göstermektedir. 

 

Blog Son Eklenenler
Brother Yazıcının Drum Ünite, tamburu ve toneri nasıl sıfırlanır?
Brother Yazıcınızın, Tamburu, Drum Ünitesi ve Toneri nasıl sıfırlanır? Brother yazıcınız var ve toneri bittiğinde, değiştirdiğiniz halde yazıcınız tonerin bittiğini göstermeye devam ediyor.  Problem Değil kısaca bu durumun nasıl düzelteceğinizi anlatıyoruz. Bazen Brother Marka yazıcıların mekanik olarak bu tip hatalar verebilir ve toner ve drum ünitesini değiştirdiğiniz halde Toneri Değiştir, Toner Az Hatası göstermeye devam eder. Eğer bu problemle karşılaştıysanız, söz konusu tonerin Orijinal brother toner veya Muadil brother toner uyumlu olması ile alakalı bir problem yoktur, bu arıza belli belirsiz oluşur. Her iki durumda da, çözüm basittir. Yazımızın devamında bu basit adımlarla hızlıca çözüme ulaşın. Brother yazıcınızın tonerini sıfırlama talimatları;
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.